Wordpress ve Wamp Server Kurulumu

Şuheda Yıldırım
4 min readNov 6, 2020

--

Wordpress ve Wamp Server

Wordpress Nedir? Ne İşe Yarar?

Wordpress günümüz de fazlaca tercih edilir, tıklamalar ile web sayfanızı inşa edip yönetebilirsiniz. Normal de web site kurma işlemi sırasında kişiye kodlama ve teknik bilgi gerekir. İşte wordpress sizden bunu istemiyor. Temalarınız bile hazır sadece tıklanmayı bekliyorlar.

Peki Wamp Server Nedir? Ne İşe Yarar ?

WAMP , Windows, Apache, MySQL ve PHP’nin kısaltmasıdır. Bir yazılım yığınıdır, yani WAMP’ın işletim sisteminize Apache , MySQL ve PHP’yi kurması anlamına gelir (WAMP durumunda Windows). Bunları ayrı ayrı kurabilmenize rağmen, genellikle paketlenmiştir

Her harfin temsil ettiği anlamı vardır:

  1. W “ Windows anlamına gelir, ayrıca LAMP (Linux için) ve MAMP (Mac için) vardır.
  2. A “ Apache’nin kısaltmasıdır. Apache, web sayfalarının sunulmasından sorumlu olan sunucu yazılımıdır. Bir sayfanın sizin tarafınızdan görülmesini talep ettiğinizde, Apache isteğinizi HTTP üzerinden verir ve size siteyi gösterir.
  3. M “, MySQL’in kısaltmasıdır. MySQL’in görevi, sunucunuz için veritabanı yönetim sistemi olmaktır. Sitenizin içeriği, kullanıcı profilleri vb. Gibi ilgili tüm bilgileri depolar.
  4. P “, PHP’nin kısaltmasıdır. WordPress yazmak için kullanılan programlama dilidir. Tüm bu yazılım yığını için tutkal görevi görür. PHP, Apache ile birlikte çalışıyor ve MySQL ile iletişim kuruyor.

WordPress’i hosting hesabınıza kurmak ve test etmek yerine, bunu kişisel bilgisayarınızda (localhost) yapabiliyorsunuz.

WAMP, bilgisayarınızda sanal bir sunucu gibi davranır. Makinenizde yerelleştirildiği ve web’e bağlı olmadığı için tüm WordPress özelliklerini herhangi bir sonuç olmadan test etmenize olanak tanır.

Her şeyden önce, bu, dosyalar sitenize yüklenene kadar beklemenize gerek olmadığı anlamına gelir ve ikinci olarak , yedekleme oluşturmayı çok daha kolay hale getirir.

İşte biz Wordpress için localhost da wamp server ‘ı kullanacağız .

Wordpress Kurulumu:

Kurulum için wordpress’in kendi sitesinden indirmemizi gerçekleştiriyoruz (bknz:https://tr.wordpress.org/download/).

Wordpress İndirme

İndirme tamamlandıktan sonra sağa tıklayıp “Yönetici olarak çalıştır” diyoruz. Dil seçeneğini(ingilizce ve fransızca mevcut) seçip devam ediyoruz.

Wamp Server Kurulumu:

Wamp server’ in kendi sitesinden bilgisayarınızın özelliklerine uygun olanı seçerek indirme işlemini başatınız.(bknz:https://www.wampserver.com/en/)

Gelen sayfa da bizim sistemimize wamp server kurulurken sistemimizde hangi programların olması gerektiğini ve indirme seçeneklerini gösteriyor.

Wamp Server Kurulumu

Gösterdiğim dosya programların tümünün bulunduğu yer . Tıklayarak sayfaya gidiniz ve gerekli dosya indirimini gerçekleştirin.

Wamp Server Kurulumu

Sisteminizde hangi dosyaların olmadığını belirleyen uygulamayı indirerek gerekli taramayı yapabilirsiniz. Eğer sisteminiz de eksik program varsa bunu size gösterecektir . Yukarda indirdiğimiz dosyadan da bunları temin edebiliriz.(Arşiv dosyalarını çıkarmayı unutmayın)

Bütün kurulumları tamamladıktan sonra tekrar kontrol ediniz alacağınız mesaj resim de ki gibi olmalıdır.

Kurulum tamamlandığında yerel disk de wamp dosyamızı görebileceğiz. Ardından wordpress dosyalarımızı kesip(CTRL+X) yerel disk de “wamp64 “dosyasının içerisinde “www” dosyasında yeni bir klasör oluşturarak dosyalarımızı bu klasörün içerisine yapıştırıyoruz(CTRL+V).

Artık tarayıcımıza gelip “localhost” yazarak sunucumuza bağlanabiliriz.

Şimdi “phpmyadmin”’den yeni bir veritabanı oluşturalım.

Yukarıda gördüğünüz gibi kullanıcı adını “root” olarak girin, herhangi bir parolanız yoktur. “Git” diyerek devam edelim.

“Yeni” diyerek veritabanı adını ve dil seçeneğini belirtiniz.

Artık başlayabiliriz;

tarayıcımızdan “localhost/wp/” adresine gittiğimizde wordpress’e bağlanabiliriz.(wp=wordpress dosyalarını wamp server →www klasöründe oluşturduğunuz dosyadır.)

Kaynakça:

--

--

Şuheda Yıldırım
Şuheda Yıldırım

No responses yet